Tänään on 17.04.2025
[kirjaudu sisään]

Ajankohtaista

Turvallisuus - tärkeä osa sukeltamista

Jälleen se piiiitkään odotettu avovesikausi on edessä! Nyt jos milloin on aika huoltaa sukelluslaitteet kuntoon ja samalla palautella mieleen turvallisen sukeltamisen peruselementit.

Sukeltajaliitto on julkaissut turvaohjeen, jota jokaisen meistä on syytä käydä lukemassa ja kerrata jo opittuja tietoja ja taitoja. Sukelluskunto ja asianmukaiset sekä huolletut välineet ovat ensisijaisen tärkeässä asemassa sukellukselle lähdettäessä.

  • Tarkista oma sukelluskuntosi ennen lähtöä - mikäli jokin asia epäilyttää keskustele sukellusparisi kanssa tilanteesta ja muista ,että koskaan ei ole pakko lähteä sukeltamaan – on oikein myös sanoa tänään en sukella!
  • Toimi ennalta tehdyn sukellus-suunnitelma mukaan. Jokainen on velvollinen sukeltamaan omien kortitusten ja koulutuksen antamien normien mukaan. Muista, että suunnitelmaa voidaan ja pitää muuttaa mikäli sukelluksella tapahtuu jotain ennalta arvaamatonta, esim. virtausten huomioon ottaminen, paine ei tasaannu korvassa tai laitteiden kanssa on ongelmia. Pysähdy - Mieti - Toimi ja tähän voisi lisätä Kommunikoi! Muista, että ongelma/vaaratilanteessa sukellusparisi on sinun ensimmäinen tuki ja turva.
  • Sukellus-suunnitelmassa pysyminen on tärkeää myös pintaorganisaation näkökulmasta. Mikäli sukeltajia ei näy pinnalla ilmoitetun sukellusajan täyttymisen jälkeen aloitetaan pinnalla pelastustoimien käynnistäminen. Ole tarkkana suunnitelmaa laatiessasi, että sukellus-suunnitelma on realistinen ja olet siihen vaadittavan koulutuksen käynyt sekä varusteet antavat siihen teknillisen mahdollisuuden.
  • Tehkää huolellinen paritarkastus ennen sukellukselle lähtöä. Onko kaikki tarvittavat välineet mukana, toimivatko ne niin kuin niiden pitää? Osaathan käyttää välineitä! Käykää läpi vara-annostimen käyttö periaatteet läpi ja testatkaa ne vielä vedessä kuplatarkastuksen yhteydessä. Näin kumpikin tietää mistä ilmaa saa ilma loppu-tilanteessa. Muista ,että et jää kauaksi sukellusparistasi – tavoitatko hänet kolmella sukelluspotku parilla?
  • Sukeltajaliiton turvaohjeessa määritellään parikäyden käytöstä seuraavaa: Jos vaakanäkyvyys on vähemmän kuin kymmenen metriä ,on käytettävä pariköyttä, mikäli siitä ei aiheudu erityistä vaaraa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä ,että sisävesissä pariköyttä on käytettävä aina.
  • Muista että Sinulla on vastuu auttaa sukelluspariasi tarpeen tullen. Varaudu siihen, että osaat toimia myös vaaratilanteissa. Pystytykö tuomaan sukellusparisi pintaan? Kuinka kommunikoit hätätilanteessa pinnan alla ja pinnalla? Osaatko sukeltamisessa tarvittavat käsi,-köysi ja valomerkit? Pinnan alla kommunikointi on rajoitettua ja on muistettava myös tarkistaa sukellusparin tilanne sukelluksen aikana.
  • Merkkipoijun käyttöä kannattaa harjoitella allasvuoroilla. Etenkin meriolosuhteissa sukeltajan havaitseminen ilman poijua on erittäin haasteellista. Poijun käyttö myös sisävesi sukelluksilla on perusteltua näin pintaorganisaatio tietää mistä sukeltajat ovat nousemassa pintaan ja noudettavissa. Kummankin sukeltajaparista tulisi osasta poijun käyttö ja omistaa poiju ainakin meriolosuhteissa.

Tässä Sukeltajaliiton 10-kohtaa joita noudattamalla olet parantanut omaa sekä sukeltajaparin turvallisuutta huomattavasti - tarkemmat sisällöt löydät turvaohjeesta!

Sukeltajan Tärkeimmät Turvallisuussäännöt

  1. Tee ainoastaan sellaisia sukelluksia, joihin olet saanut koulutuksen.
  2. Toimi saamasi koulutuksen mukaisesti.
  3. Mikäli olosuhteet poikkeavat niistä, missä olet aikaisemmin sukeltanut, perehdy niihin pätevän asiantuntijan tai kouluttajan johdolla.
  4. Käytä vain sellaisia varusteita, joiden käyttöön olet saanut koulutuksen ja joiden käyttöä olet harjoitellut riittävästi turvallisissa olosuhteissa.
  5. Käytä vain sellaisia varusteita, jotka lisäävät sukelluksesi turvallisuutta.
  6. Huolehdi siitä, että varusteesi ovat huolletut ja toimintakunnossa.
  7. Pidä taitojasi yllä jatkuvalla harjoittelulla ja lisäkoulutuksella.
  8. Sukella aina sukellusparin tai suuremman sukeltajaryhmän jäsenenä.
  9. Suunnittele jokainen sukellus etukäteen.
  10. Varaudu etukäteen myös mahdollisiin ongelmiin.

Jokainen pinnan alle menevä ja sukellustapahtuman pintaorganisaatiossa olevan on omalta osaltaan vastuussa siitä, että sukellustapahtuma toteutetaan turvallisesti ja saamme nauttia tästä erittäin antoisasta harrastuksesta.

Tarkkailkaa seuran nettisivujen tapahtumakalenteria sekä Facebook-sivua ja Facebook-keskusteluryhmää sieltä löytyy tietoa seuran ja jäsenten järjestämistä sukellustapahtumista.

Turvallisuusasiakirjamme löydät dokumenteista.